Träbjälklag eller hybridbjälklag?

Vilket bjälklag ska man välja?

Många undrar hur man ska tänka i valet mellan träbjälklag och hybridbjälklag i flerbostadshus och kontorsfastigheter. Som förespråkare av en samverkanskonstruktion vill vi samla våra tankar kring de olika fördelarna med dessa bjälklag.

 

Bjälklag byggs i ett hus

 

BJÄLKLAG MED EN OPTIMAL KONSTRUKTION

Fördelen med att använda sig av en samverkande konstruktion i bjälklag är att man nyttjar de olika materialens styrkor och hämmar deras svagheter.

 

LJUD & BRAND

Ett bjälklag i trä, i jämförelse med hybridbjälklag, behöver flera timmars handpåläggning för att klara brand- och stegljudskrav för lägenhetsskiljning. Våra prefabricerade bjälklag uppfyller ljudklass B och är klassat enligt REI 60 med mindre än 370 mm bygghöjd.

 

KOSTNADSEFFEKTIVA BJÄLKLAG

Ett prefabricerat bjälklag blir mer kostnadseffektivt ur flera perspektiv. Välgjorda bjälklag i trä innebär mycket arbete och dyra arbetstimmar under lång tid, men också ett långt öppethållande innan taket kommer på plats. Ett färdigt bjälklag innebär en snabbare process där hyresgästerna fortare kommer till betalning av hyran.

 

SÄKRARE

Med våra bjälklag får man en färdig yta som är fallskyddad och klar, vilket såklart är bra ur en säkerhetssynpunkt. Betongskivan under reglarna tar emot så att du inte riskerar onödiga olyckor. Istället är det bara att börja på nästa plan.

 

LÄS MER:
Vad säger våra kunder om våra bjälklag?

Här kan du läsa vad våra kunder tycker.

 

Hamiltone bygger med Heda Hybridbjälklag

Läs mer om stegljudsproblemen som gick upp i rök

 

Heda Hybridbjälklag är ett välbeprövat bjälklags-element för byggnader med lätt stomme. Lösningen i konstruktionen är en unik kombination av trä och betong. Det gör produkten betydligt mer kostnadseffektiv än ett renodlat träbjälklag med motsvarande ljud- och brandegenskaper.

 

Fakta – Bjälklag från Heda

  • Torrt byggande (med undantag för skarvgjutning).
  • Självbärande direkt utan stämp.
  • Allt arbete med rör- och elinstallationer kan ske från ovansidan.
  • Träbjälklaget skräddarsys med eldosor, ventilationsstosar m m redan från fabrik.
  • Det 80 mm tjocka betongskiktet i bjälklagets undersida lagrar värmeenergi bra eftersom det är i direkt kontakt med inomhusluften.

 

Om du vill veta mer om vårt Hybridbjälklag kontakta Kjell Samuelsson tfn 033-22 24 16, eller kjell.samuelsson@heda.se

 

Klicka här för mer information om Heda Hybridbjälklag ›