Heda Hybridbjälklag, stegljudsproblemen gick upp i rök.

Under 2018 byggde Hamiltone bostäder på två våningar med loftgångar i Markaryd. I husen användes träbjälklag och när bygget stod klart hade de utmaningar att klara stegljudskraven.

 

Elijah Hamilton, VD på Hamiltone
– Vi tyckte att det fanns brister kring ljudkomforten och när vi tog ljudprov klarade vi endast lägsta ljudkravet. Vi har också fått till oss att kunderna inte är riktigt nöjda. Man hör tydligt när exempelvis småbarn springer på ovanvåningen.

 

Elijah Hamilton, vd, på Hamiltone understryker att man som fastighetsägare vill att allt ska bli så bra som möjligt. Ju bättre ljudkomfort det är desto nöjdare blir kunderna.

 

När Hamiltone skulle bygga nästa hus ville de försäkra sig om att det skulle bli ett bättre slutresultat. Elijah berättar att han satte sig och googlade efter alternativa lösningar och hittade Hedas hybridbjälklag.

 

– Jag fick bra kontakt med Heda och valde att testa hybridbjälklagen. I sammanhanget är blandningen mellan trä och betong bättre just för att det blir en tyngre konstruktion och ljud absorberas mycket bättre.

 

– Det är enklare och smidigare med hybridbjälklagen än att bygga med träbjälklag. Det blir mindre handpåläggning gällande kompletteringar. Hedas bjälklag är klart från undersidan, det är bara att spackla och måla.

 

Bytet från träbjälklag till Hedas hybridbjälklag har betytt mycket.

 

– Vi ser två stora fördelar med hybridbjälklagen och det är att det blev bättre ljudkomfort för kunderna och även att det blev enklare att klara de brandkrav som konstruktionen ska uppfylla.

 

Heda Hybridbjälklag är ett välbeprövat bjälklagselement för byggnader med lätt stomme. Lösningen i konstruktionen är en unik kombination av trä och betong. Det gör produkten betydligt mer kostnadseffektiv än ett renodlat träbjälklag med motsvarande ljud- och brandegenskaper.

 

Faktaruta – Heda Hybridbjälklag

 

– Torrt byggande (med undantag för skarvgjutning).

– Självbärande direkt utan stämp.

– Allt arbete med rör- och elinstallationer kan ske från ovansidan.

– Träbjälklaget skräddarsys med eldosor, ventilationsstosar m m redan från fabrik.

– Det 80 mm tjocka betongskiktet i bjälklagets undersida lagrar värmeenergi bra eftersom det är i direkt kontakt med inomhusluften.

 

Om du vill veta mer om vårt Hybridbjälklag kontakta Kjell Samuelsson telefon 033-22 24 16, eller kjell.samuelsson@heda.se