Hybridbjälklag

Heda Hybridbjälklag kombinerar de bästa egenskaperna från trä och betong för att möta framtidens krav på ett hållbart och resurseffektivt byggande.

 

 

Samverkansbjälklag för trä- och betongstommar

 

Heda Hybridbjälklag är ett lägenhetsskiljande bjälklag som kombinerar de goda egenskaperna från både lättare och tyngre stomsystem. Samverkansbjälklaget av trä och betong uppfyller gällande ljud- och brandkrav och tillåter ett lägre klimatavtryck till en lägre kostnad i trä- och betongstommar.

 

– REI 90

– Ljudklass B

– 30 kg CO2-ekv per kvadratmeter

– Spännvidd upp till 8 meter

 

Ladda ner produktbroschyr (PDF)

 

Över 75% reducerade utsläpp av CO2-ekv per kvadratmeter

 

Under 2022 färdigställdes cirka 41 200 bostadslägenheter i nybyggda flerbostadshus i Sverige. Det motsvarar i snitt 1 750 000 m2 bjälklag i betong, med en klimatpåverkan om 120 kg CO2-ekv per kvadratmeter. Om samma antal kvadratmeter byggts med Heda Hybridbjälklag hade de beräknade utsläppen minskat med över 75 procent.

 

Ladda ner EPD (PDF)

 

Utsläppsnivåer i klass med träbjälklag

 

En minimal andel betong i konstruktionen ger en låg klimatpåverkan helt i klass med traditionella träbjälklag. Till en bråkdel av kostnaden.

Med 30 kg CO2-ekv per kvadratmeter är Heda Hybridbjälklag en lösning där rätt material på rätt plats ger lägre kostnader – för både slutkunden och klimatet.

 

Boka en projektrådgivning med våra experter

 

Vi har över 50 års erfarenhet av rådgivning och skräddarsydda lösningar för trä- och betongstommar i bostadshus och offentliga byggnader. Kontakta oss för rådgivning om hur du kan minska ditt totala klimatavtryck med hjälp av en mer resurseffektiv bjälklagskonstruktion.

 

Kontakt för Hybridbjälklag

 

Johan Wallén
033-22 24 15
johan.wallen@heda.se