Konsten att bygga 13 hus på mindre än ett år.

Heda Hybridbjälklag är ett bjälklagselement för byggnader med lätt stomme. Lösningen i konstruktionen är en unik kombination av trä och betong. Det gör produkten betydligt mer prisvärd än ett renodlat träbjälklag med motsvarande ljud- och brandegenskaper.

 

 

I Skårby, Anneberg i Kungsbacka producerar AB Sätila Bygg 13 stycken hus med fyra lägenheter i varje. Fram växer ett helt bostadsområde med snabbproducerade flerbostadshus. Bland annat är det de prefabricerade hybridbjälklagen från Heda som gör att projektet kan hålla tempot högt. Vi pratade med Rickard Åkesson, vd på Sätila Bygg AB om hur han upplever projektet.

 

Projektet har gått framåt i en otrolig fart. De två först husen började de bygga i mars och i juni stod de klara för inflyttning.

 

Vi har valt att arbeta med prefabricerade delar där vi kunnat. Vi har jobbat med Heda tidigare och kände till deras hybridbjälklag. En lösning som dessutom har blivit bättre och bättre. För oss var det ett naturligt val just för att det är en bra produkt som går snabbt att montera, det tar bara några timmar.

 

Bland annat är det Hedas hybridbjälklag som gjort att vi kunnat hålla ett så högt tempo i projektet. Med dem slipper vi uttorkningstiden och kan istället direkt gå på nästa moment.

 

Rickard siar om en förändring i byggbranschen där prefabricerat kommer syns allt mer.

 

Vi ser detta projekt är en indikation på hur framtiden kan se ut inom byggbranschen. Jag tror att den måste bli mer prefabricerad och lösningsorienterad. Husen i Skårby skiljer sig åt inuti men genom att vi kunnat standardisera själva skalet har vi fått ett snabbt och effektivt sätt att bygga vilket gör att det också blir snällare mot miljön.

 

Kvalité är a och o när Sätila Bygg AB väljer komponenter till husen de bygger.

 

Det som gör bjälklagen bra är såklart inte bara att de går snabbat att montera. För oss är det absolut viktigaste kvalité. Och när vi bygger med Hedas bjälklag kan vi vara säkra på att ljud- och brandegenskaper håller en bra nivå.

 

Heda Hybridbjälklag är ett välbeprövat bjälklagselement för byggnader med lätt stomme. Lösningen i konstruktionen är en unik kombination av trä och betong. Det gör produkten betydligt mer kostnadseffektiv än ett renodlat träbjälklag med motsvarande ljud- och brandegenskaper.

 

Faktaruta – Heda Hybridbjälklag

 

– Torrt byggande (med undantag för skarvgjutning).

– Självbärande direkt utan stämp.

– Allt arbete med rör- och elinstallationer kan ske från ovansidan.

– Träbjälklaget skräddarsys med eldosor, ventilationsstosar m m redan från fabrik.

– Det 80 mm tjocka betongskiktet i bjälklagets undersida lagrar värmeenergi bra eftersom det är i direkt kontakt med inomhusluften.

 

Om du vill veta mer om vårt Hybridbjälklag kontakta Kjell Samuelsson tfn 033-22 24 16, eller kjell.samuelsson@heda.se