Trädgårdsbelysning

Grönska, rustik sten och skön stenbeläggning i all ära. Det är när skymningen faller på som trädgårdens riktiga möjligheter uppenbarar sig. Med rätt trädgårdsbelysning lyfter du såväl estetiken, som den personliga tryggheten till en ny nivå. Och det krävs inte mycket ljus för att skapa djup i trädgården – det hävdar ljusexperten Jens Andreasson. Vi tog tillfället i akt att ta reda på mer.

 

Light1_690_360

 

Vad är det bästa med trädgårdsbelysning och belysning i mur?

– I hemmiljö pratar man i regel om tre typer av belysning: allmänljus, arbetsljus och effektljussättning. Allmänljus är det du behöver i vardagen, till exempel när du städar. Arbetsljus, eller funktionsljus, är ljuskällor framtagna för specifika uppgifter, som lampan som tänds i bagageutrymmet på bilen när du öppnar luckan. Sedan finns effektljus för känsla och estetik. Trädgårdsbelysning handlar i huvudsak om det senare, att förstärka och försköna saker på kvällstid – till exempel uppfarten, grönskan, muren eller altanen.

Finns det några vinningar utöver de rent estetiska?

– Absolut. Är det helt bäcksvart ute och du bara har ljussatt inne, så blir fönstret som en spegel för dig. Men om du sätter en lampa på ett träd eller om du ramar in altandäcket eller muren utanför – då flyttar du ljuset ur rummet, ut i trädgården. Då får du som ett rum till. Och konsekvensen av det blir att du känner dig säkrare, för du kan se om det är någon ute i trädgården.

 

Light2_690_360

 

Vilka typer av ljuskällor finns?

– Det finns mängder av alternativ ute på marknaden, men det som vi fokuserar väldigt mycket på det är LED-belysning. Fördelarna är många, bland annat att det drar väldigt lite ström. Om du ljussätter ett träd idag så behöver det inte dra 150-200 watt. Det räcker med 3-15 watt. Så får du en bra effekt.

Hur bör jag tänka när jag placerar belysningen?

– När en lampa är rätt placerad på en buske, sten eller ett träd så ska man inte tänka på lampan, utan på det man ser. Effekten blir att när man belyser olika ändamål så får du också en ljuspunkt utanför i en annars mörk miljö. Då blir det ett väldigt djup i trädgården.

Så mörkret är en förutsättning för ljus?

– Man ska både tänka till hur man vill att trädgården ska gestaltas dagtid och nattetid. Var är det mörkast och mest otryggt och vilka möjligheter finns? Hur hög är muren, uppfarten, altanen? Hur bred är trädgården och hur mörk? Man behöver mörker och rätt ljus på rätt plats för att det ska bli en effekt. Annars kan det bli fel. Tänk att du har ett effektljus vid ett träd som står precis vid en gatlampa. Då kan effekten förstöras – för mycket ljus tar bort effekter.

Finns det olika färger på belysningen?

– Man mäter färgtemperatur i Kelvin. Utomhus använder man sig här uppe i Norden nästan uteslutande av varmtvitt ljus – cirka 3.000 Kelvin. Sydeuropéer å andra sidan föredrar det lite kallare ljuset. Men det finns inget rätt eller fel. Det är till exempel väldigt vackert att ljussätta en vit björk med ett kallare ljus – istället för 3.000K så väljer man då 4.000K. Om man har en röd vägg däremot, då kan effekten förstärkas av att välja en färg som är ännu varmare än 3.000K. Sedan finns även något som kallas RGB, där själva ljuskällan kan ändra färg. Men det är sällan vi använder det.

Kan man använda sig av timer?

– Ja, det kan man. Vi har ett system som kallas In-Lite. I det ingår både timer och framförallt ett ljusrelä. Det innebär att ljuset sköts helt automatiskt.

Är det dyrt med trädgårdsbelysning och murbelsyning?

– När det gäller pris på ljuskällor finns det jättebilliga att hitta på lågprisvaruhus. Men, oftast så hänger pris ihop med kvalitet. Om det är dyrare så är det oftast bättre kvalitet. Kvalitet och design kostar lite mer, så enkelt är det. Installerar man själv så försvinner en kostnad. Trädgårdsbelysning med 12 volt är väldigt praktiskt, för det kan man som privatperson hantera själv. Så fort du ska ha en starkströmskälla så måste du ha en elektriker.

Vart vänder jag mig för att komma igång med murbelysning och trädgårdsbelysning?

– Om du till exempel ska bygga en ny mur eller belysa ett träd, då går du enklast in till en av våra återförsäljare och pratar med dem. De hjälper till med idéer, kommer med förslag och kan visa referensbilder. Du kan också låna hem en provväska och testa själv. Vid stora projekt kan säljaren även åka ut och titta på plats. Man kan även prata med oss personligen på www.europaljus.se. Vi hjälper mer än gärna till med idéer och tankar. Vi kan också förmedla kontakter till elektriker och anläggare.

Kan jag börja i liten skala och bygga ut efter hand?

– Det krävs väldigt lite för att komma igång. Det räcker långt med en transformator, en kabel och två, tre lampor och bygga ut senare.

Faktaruta In-Lite:
– 12volts system som kan installeras utan behörig elektriker.
– Systemet är utbyggbart – börja med 1-2 lampor, transformator och kabel. Montera sedan ytterligare efter behov.
– Tilltalande design.
– 5 års garanti om alla komponenter är från In-Lite.
– Du kan flexibelt flytta lamporna om så önskas vid behov.
Läs mer om Europaljus
Läs mer om Markbelysning
jens.andreasson_690_360
Jens Andreasson på Europaljus