Vägen till din drömträdgård

Drömmer du om en vacker och lättskött tomt med murar, marksten och prunkande grönska och en avkopplande uteplats?
 

Murar som lyfter trädgården.

Murar och marksten är trädgårdens ryggrad. De skapar struktur och fyller praktiska funktioner, som att skapa rumskänsla och jämna ut höjdskillnader. Utifrån dem kan din trädgårdsvision ta fomr. Valet av växter och hur du väljer att belysa trädgården med trädgårdsbelysning gör också sitt för ett tilltalande slutresultat. Ju mer du förbereder dig och ser helheten desto bättre.
 

Hur gör man för att bygga en trädgårdsmur?

Du har säkert ställt dig frågan ”Hur gör man”, eller ”Var börjar jag”. Men resan till att få din drömträdgård behöver inte vara så svår. Här följer sex handfasta tips på hur du kan planera på ett smart sätt:

1. Få ner dina idéer på papper

Skriv ner vad du vill med din trädgård. Börja sedan skissa för hand. Det behöver inte vara märkvärdigt – utgå från ett foto av din trädgård. Lägg sedan ett genomskinligt papper över och skissa ut i grova drag.

2. Börja med de stenbelagda ytorna

Låt stenbeläggningen bli skelettet. Var vill du ha din uteplats? Hur ska den stenbeläggda trädgårdsgången löpa?

3. Stödmur?

Sluttar trädgården? Plana ut ytan med en stödmur. Med lite planering och eftertanke kan vinna flera kvadratmetrar. Du kan också ta hjälp av oss för att bygga stentrappor i sluttningar.

4. Skapa rumskänsla

Även en liten trädgård kan tjäna på att delas in i små rum. En fristående mur kan både skapa rumskänsla, freda från vind och skydda från insyn.

5. Växter någon?

Självklart ska favoritväxterna få plats i din nya trädgård. Komplettera gärna även med växter som håller sig gröna året om.

6. Från ord till handling

Börjar du få bilden klar för dig? Kontakta en av våra kunniga återförsäljare och berätta om ditt projekt. Då får du hjälp med planering, materialåtgång och tips på duktiga hantverkare.

Att bygga mur - så går det till

Hur man bygger en Heda Keystone Compac
 

 
 
Hur man bygger Heda Compac Plus
 

Hur man bygger en Heda Keystone Garden Wall
 

 
 
Hur man bygger Heda Compac Plus påbyggnad
 

Familjen som byggde en Heda Keystone Compac

Vanliga frågor och svar

Kan jag anlägga min mur själv?

Med lite förberedelser kan man planera för ett effektivt murbygge, samt undvika onödiga misstag. I vissa fall kan det behövas en grävmaskin eller en hjälpande hand, då kan det vara bra att ta hjälp av en stenspecialist. Du kan också få hjälp av din återförsäljare. Ta gärna del av våra filmer och checklista. Vi guidar dig rätt.

Vad är det för skillnad mellan en stödmur och en fristående mur?

Fristående murtyper är dubbelsidiga och har två synliga sidor. Våra fristående murar använder du med fördel som avgränsare eller rumsbildare. Stödmurar är istället enkelsidiga och har endast en synlig sida. En stödmur används främst för att jämna ut nivåskillnader. Vår stödmur Keystone Compac är världens mest sålda stödmur.

Var kan jag köpa Hedas murar?

Välkommen till någon av våra återförsäljare! En bra och duktig lokal återförsäljare är en viktig del för ett tryggt köp. Du hittar kontaktuppgifter till dem via länken och de finns över hela landet.

Hur sköter jag min mur?

Murar i betong är starka och tåliga produkter framställda av naturliga material. Beläggningen som sådan kräver därför inget underhåll. Betongens yta påverkas över tid av bland annat slitage, väderlek och luftföroreningar.

Inspirationsbroschyr

Söker du mer inspiration? Bläddra eller ladda ned vår katalog.

Bläddra i katalogen
Nyckeln till en fin trädgård

Gratis hembesök

Att planera beräkna och komma med goda råd är vi experter på. Våra certifierade Heda Keystone Partners finns över hela sverige för att hjälpa dig.

Boka gratis hembesök

Söker du mer inspiration?

Mer inspiration

Hitta enkelt din närmaste återförsäljare

Våra återförsäljare finns i hela landet och hjälper dig gärna med ditt trädgårdsprojekt.

Sök återförsäljare