Trädgårdstips

ulriksdal_800

 

Bosse Rappne ger sina bästa tips till en lyckad naturträdgård
Man ärver egenskaper från båda sina föräldrar. 1963 grundade trädgårdsmästare Bosse Rappnes mor och far Slottsträdgården i Ulriksdal. Att gröna fingrar skulle vara en av huvudingredienserna i hans eget DNA var därför oundvikligt. Sedan 1985 driver Bosse Rappne verksamheten vidare. Samtidigt figurerar han flitigt i populära tv-produktioner som Äntligen hemma i TV4.

 

Vilka är de största fördelarna med en naturträdgård?
Det är att den är anpassad till platsens egna språk. Man söker efter den helhet som passar bäst in för det specifika området samt växter som naturligt passar in den ståndort som finns. Det är alltid lättare att jobba med naturen istället för mot.

 

Hur håller man bäst efter en naturträdgård?
En naturträdgård är inte bara ”lämnad” utan kräver en god grund och uppbyggnad. Se till att kontinuerligt hålla efter ogräs och oönskad vegetation.

 

Vilka växter mår bäst av att få ”sköta sig själva”?
Det är helt beroende på platsens förutsättning (sol, skugga, torrt, fuktigt mm). Nästan alla växter behöver någon form av uppbyggnadsbeskärning samt etableringsbevattning. Men generellt sätt skulle man kunna säga att friväxande buskar är relativt lättskött.

 

Har du några exempel?
Ett bra exempel är stabila perenner såsom pioner, kärleksört, höstanemon. Det finns så många. Kika över hos grannarna och se vad som trivs i ert område.

 

Bosse Rappnes fyra bästa trädgårdstips inför våren:

1. Klipp ner det vissna växtdelarna på perennerna.

2. Rensa ogräs. Ju mer du fått bort på ett tidigt stadie desto lättare blir det under sommaren.

3. Gödsla med egen kompost eller kogödsel på påse ca 2-3 cm på ytan. Det behöver inte luckras ner i jorden eftersom regnvattnet kommer att forsla ner näringsämnena.

4. ”Krafsa gräsmattan på ryggen”, det vill säga kratta upp gamla växtdelar (blad, kvistar samt visset gräs) som tryckts ner under snön.