Reportage hemma hos Trädgårdssläntrian

Cecilia Ragnarsson lever ett helt vanligt liv utanför Göteborg med man, två barn och jobbar som bygginspektör på stadsbyggnadskontoret. Däremot har hon en nästintill ovanligt stor passion för sin trädgård. Det hela började med att göra en rejäl upprensning, vilket förde in henne på en trädgårdsdesignkurs på Vuxenskolan. Och sedan växte hon fast. Hon delar med sig om allt som rör trädgården via instagramkontot @tradgardsslantrian, och när vi mötte Cecilia gick vi på djupet med hennes största projekt hittills – anläggningen av flera stora stödmurar.

Varför drömde du om att anlägga just en mur i trädgården?
Vår trädgård är väldigt kuperad och jag visste när vi köpte huset att vi var tvungna att terrassera tomten för att göra den användbar. Jag ville få mer tillgängliga ytor, och sy ihop de olika delarna av huset. Innan murarna nyttjade vi sällan denna delen av trädgården – det var så fult, eländigt och helt överväxt med ogräs och stora träd.

Jag samlade mycket inspiration på trädgårdskursen, och började rita en del själv på olika lösningar. Då insåg jag att murarna krävde bygglov då de var högre än 0,5 meter och hade stor omfattning. Så jag började mäta höjder och ritade i CAD (ritprogram) – och skapade ritningarna själv. Sen renderade jag 3D-bilder och tog till min livliga fantasi, som jag gärna för ner på penna och papper.

Bygglovet tog lite tid och var en process i sig, men vår byggare hade tålamod och väl på plats så gick det snabbt.

Hur gick själva byggnationen till?
Det var en av markentreprenörerna vi tog in offerter från som frågade varför vi inte valde byggstensmur från Heda med fiberarmeringspinnar. Vi trodde att det bara var L-stöd som gällde och var inte jätteglada i den lösningen. Hedas Keystonemur kändes däremot helt rätt. Jag förberedde genom att mäta ute i snön vintertid och sprang runt med tumstock. Jag har vana med ritteknik i yrket och från skoltiden.

Mycket grönt skulle in. Jag gillar inte tanken att bara sätta in en liten buske med sten runt, för man tror det är lättskött. Bygglovet tog lite tid och var en process i sig, men väl på plats gick det snabbt. Det var ett stort projekt men det gick väldigt smidigt för det mesta. Det blev ett par små ändringar under byggnationen, som jag och arbetsledaren löste direkt för jag var föräldraledig och hemma.

Det har gett stora möjligheter att planera grönytorna från början då vi gjorde ett omtag på allting och fick en fin röd tråd runt hela huset.

Hur blev det färdiga resultatet?
Det blev en helt annan trädgård, vi älskar numera att vara ute och skäms inte längre för den som jag kunde göra innan. Det har gett stora möjligheter att planera grönytorna från början då vi gjorde ett omtag på allting och fick en fin röd tråd runt hela huset.

Vilka är dina bästa tips för att skapa rum i trädgården?
Ta in flera offerter, se vilken person som är lyhörd men ändå ger dig rimliga svar som går att utföra. Ta referenser. Och glöm inte lägga en budget för att man ska köpa in nya växter. Ta hjälp av fackpersoner om du inte själv har ork/kompetens att dra i det. Golv, väggar, tak pratar man om i trädgårdsdesign. Något som ska vara golvet, exempelvis plattsättning. Något som skapar väggar, en grönskande spalje eller ett träd som både avskärmar och ger tak-känslan. Sätt namn på dina ytor, då blir det lättare att hålla sig till ett visst tema. Exempelvis så kallar jag min baksida ”piazzan” (torg på italienska) för det är mycket marksten där jag vill ha medelhavskänsla.

BOKA GRATIS HEMBESÖK